De Ganzenhoeder mag weer optreden

Vanaf 4 juli van dit jaar is het De Ganzenhoeder en zijn ganzen weer toegestaan om optredens te verzorgen. Aangesterkt en uitgerust in een lange periode van vogelgriep en bijbehorende ophokplicht kunnen de ganzen in ganzenpas het land weer in. De komende tijd zullen de Ganzenhoeder en zijn ganzen weer te zien zijn bij feesten, markten, braderieën en andere evenementen. De ganzen en hun hoeder hebben er weer enorm veel zin in. Ben jij er ook?!

De Ganzenhoeder tijdens vogelgriep

De Ganzenhoeder en zijn ganzen kunnen momenteel niet optreden. Er heerst vogelgriep en sinds oktober 2021 gelden er landelijke maatregelen. Dat vinden wij natuurlijk erg jammer, maar het belangrijkste is dat de ganzen kerngezond zijn. Wij houden u op de hoogte als de situatie veranderd.

Vogelgriep in het kort

Vogelgriep is een ziekte bij pluimvee (bijvoorbeeld kippen) en sommige wilde vogelsoorten (zoals zwanen). Vogelgriep is heel besmettelijk voor andere vogels. Bij een uitbraak van vogelgriep stelt de overheid vaak strenge maatregelen in. Vervoersverboden, ophokplicht of afscherming en bij de betreffende pluimveebedrijven vinden ruimingen plaats.

Landelijke maatregelen

Sinds 26 oktober 2021 gelden landelijke maatregelen tegen vogelgriep. Alle commerciële houders moeten hun vogels ophokken en eerder melding maken bij verhoogde sterfte van pluimvee. Alle particuliere houders moeten hun risicovogels afschermen. Het is verboden om locaties met risicovogels te bezoeken, behalve voor bijvoorbeeld dierenartsen en personeel.

Alle pluimveebedrijven moeten hun vogels naar binnen brengen. In bijvoorbeeld een afgesloten schuur of loods. Behalve bedrijven met fazanten en loopvogels. Die moeten hun dieren afschermen.

Particuliere vogelhouders, kinderboerderijen en dierentuinen moeten hun risicovogels weghouden van wilde vogels en -watervogels. En van de uitwerpselen van wilde vogels.

De ganzen van de Ganzenhoeder zijn watervogels en vallen in deze laatste categorie.

Vaccinaties

De overheid staat om verschillende redenen vaccinatie van de dieren momenteel niet toe. Wij zouden dit graag wel willen en hebben deze petitie ondertekend: https://vaccineerhobbyvogels.petities.nl/

De Ganzenhoeder in coronatijd

Het voorjaar 2020 begon zo goed. De evenementenkalender zat goed vol, de ganzen hadden er zin in. Het zou een druk jaar worden.

Dan duikt ineens het nieuwe coronavirus op en wordt alles anders. Iedere dag kregen we wel een telefoontje of e-mail van onze relaties en opdrachtgevers. Evenementen werden helaas afgelast. Begrijpelijk uiteraard, maar om soms moedeloos van te worden. Wij zaten thuis zonder werk…

Weekenden zonder optredens, geen inkomsten en een hoop vrije tijd voor de ganzen. Uitgeruste ganzen die hun krachten op een andere manier gebruikten. Gevolg? 500 ganzeneieren voor onze vaste afnemers.

Gelukkig mocht het Archeon, waar wij ook regelmatig optreden, net voor de zomer weer open. Het Archeon laat je de geschiedenis van Nederland ervaren en beleven en daar passen wij goed bij. Voor jong en oud een hele belevenis.

De situatie en de verwachting nu, is dat de normaal gesproken drukke decembermaand ook rustig blijft. Op naar een beter 2021 dus. De ganzen zijn na ruim 15 jaar nog niet verleerd hoe ze moeten lopen bij een optreden. Ze wachten met smart op een evenement in 2021. Als het weer mogelijk is komen we graag weer naar een evenement bij u in de buurt!

Drukke zomer voorbij, opladen voor december

De drukke zomermaanden zijn weer voorbij, tijd voor ontspanning.

De afgelopen maanden zijn we weer het hele land afgereisd om op te treden tijdens feesten, markten en braderieën.  Dat gaat je niet in de koude kleren en veren zitten. Dus is het tijd voor het uitrusten, ontspannen, evalueren en opladen voor de drukke decembermaand. In december zijn wij weer geheel in stijl te zien op verschillende kerstmarkten. Zien we u ook?

Volop activiteit bij de Ganzenhoeder

Het is net Pasen geweest. Het is voorjaar, de temperaturen stijgen en de ganzen zijn druk in de weer. De eerste eieren zijn zelfs al in februari op Valentijnsdag gelegd. En natuurlijk zijn er alweer jonge gansjes! 10 April kropen er 6 kuikens uit het ei na 28 dagen door moeder gans te zijn uitgebroed.

Gewild in de webshop

Eieren te koop

Ook zijn er weer volop uitgeblazen eieren te koop in onze webshop. Uitgeblazen ganzeneieren, uitgeblazen kippeneieren en geverfde uitgeblazen kippeneieren zijn per dozijn verpakt te bestellen. Ook worden de eieren verkocht als broedei of (in beperkte hoeveelheid) voor consumptie.

Eendenkorven te koop

De eendenkorven vinden weer net als vorig jaar gretig aftrek in de webshop. Er zijn er al heel wat verkocht. Een eenden broedkorf bied een veilige nestplaats voor eenden. Boven het water op stokken geplaatst is het voor eierrovers moeilijker om het nest te verstoren. Een eenden broedkorf geeft meer kans op een succesvol broedsel van meestal 6 tot soms wel 15 eenden pullen.

Verenpennen te koop

Een geverfde, echte ganzenveer in wel 12 verschillende kleuren met een balpen erin is dit voorjaar een gewild product. Het is leuk voor kinderfeestjes, scholen of als presentje op het werk.

Ganzenbord speelzeil

Ook is het voorjaar de tijd dat iedereen weer bezig is met het plannen van tuinfeesten, familie feesten en verjaardagen. De ganzenhoeder heeft een uniek spel dat speciaal voor deze gelegenheden geschikt is. Het ganzenbord speelzeil kan gehuurd of gekocht worden en is er in twee maten: 2.40 m bij 3.60 m en 3.60 m bij 5.40 m.

Optredens Ganzenhoeder

Natuurlijk is het voorjaar ook de tijd voor nieuwe boekingen voor een optreden van de ganzenhoeder met zijn ganzen. Er zijn momenteel nog data vrij in de agenda, maar wees er snel bij! De eerste optredens zijn inmiddels weer geweest.

Optredens gecanceld vanwege vogelgriep

Door de uitbraken van het vogelgriep virus door heel het land bij wilde vogels en op pluimvee bedrijven hebben wij vanaf november 2016 tot heden alle optredens moeten cancelen. Hoewel dit een gebeurtenis is die buiten onze macht ligt, bieden wij hiervoor onze oprechte excuses aan. We hopen zo spoedig mogelijk weer tussen de mensen te zijn! Met onze ganzen gaat het allemaal nog goed!

Voor het vogelgriep virus bestaat grote angst bij de grote pluimveebedrijven, maar ook voor de kleinere bedrijven is de zeer besmettelijke ziekte een ware ramp. Er worden vervoersverboden van kracht en in trieste gevallen moeten onze zo geliefde beestjes zelfs worden afgemaakt! Wees gerust, gelukkig maken onze ganzen het goed!

De maatregelen die worden genomen om de vogelgriep tegen te gaan zijn divers, veranderen zo nu en dan. Natuurlijk houden wij ons hier aan. Dit heeft tot gevolg dat wij tot nader order niet mogen optreden.

Om op de hoogte te blijven van de maatregelen heeft de Rijksoverheid een speciale pagina op haar website ingericht. Volg ook onze Facebook pagina voor meer informatie.

Natuurlijk is onze webwinkel gewoon open.

Ganzenhoeder jaaroverzicht 2015

Midden in de decembermaand en met de feestdagen in aantocht is het altijd erg druk met optredens. Toch is het goed om even stil te staan bij alle mooie momenten die ik met de ganzen heb beleefd in 2015. Dat waren er nogal wat!

Vogelgriep

Begin 2015 waren de gevolgen van de vogelgriep die in onze omgeving heerste nog voelbaar. Voor het vogelgriep virus bestaat grote angst bij de grote pluimveebedrijven, maar ook voor de kleinere bedrijven is de zeer besmettelijke ziekte een ware ramp. Er worden vervoersverboden van kracht en in trieste gevallen moeten onze zo geliefde beestjes zelfs worden afgemaakt! Wees gerust, gelukkig maken de ganzen het goed! Het heeft er echter wel voor gezorgd dat we pas in februari weer konden optreden.

Beschilderen van ganzeneieren

Met pasen en in de lente werden in onze webwinkel veel uitgeblazen ganzeneieren verkocht. Deze worden voornamelijk gebruikt om te beschilderen. Erg leuk voor kinderpartijtjes, maar ook om gewoon creatief bezig te zijn! Uitgeblazen ganzeneieren zijn hiervoor ideaal. Groot, wit en schoon.

Wat je allemaal niet kunt doen met een uitgeblazen ganzenei. Dit is een creatie van mevrouw Ten Wolde.

Wat je allemaal niet kunt doen met een uitgeblazen ganzenei. Dit is een creatie van mevrouw Ten Wolde.

Net als kippen leggen ganzen een hele hoop eieren. Soms wel 25 per nest! Net als bij kippen kunnen deze eieren worden weggehaald, voordat er een kuiken ontstaat en kan worden uitgebroed. Dit voorkomt dat er té veel ganzenkuikens moeten worden verzorgd. Deze ganzeneieren worden via een klein gaatje uitgeblazen, schoongemaakt en ontsmet conform de richtlijnen van de Europese Unie.

Geboorte van nieuw talent

Net als eerdere jaren werden er in 2015 ook weer veel kleine gansjes geboren. Of zij in de voetsporen treden van hun ouders als echte artiesten zal moeten blijken, maar ze hebben talent!

549428_848802338508611_8852259016342108438_n

Naast de geboorte van kleine gansjes waren er in de omgeving ook veel kleine eendjes te zien. In onze webwinkel werden dit jaar veel handgemaakte eenden broedkorven verkocht. Een ambachtelijke gevlochten eendenkorf wordt van éénjarige wilgenteen gemaakt. Deze eendenkorven worden veelal in de sloot gezet. Hierin willen eenden graag broeden, door de uitstekende bescherming die een dicht eendennest biedt. Een eendenkorf gevuld met een laagje hooi of stro, geeft eenden een prima nestgelegenheid.

Optredens

Gedurende het hele jaar heb ik samen met de ganzen weer veel leuke plaatsen bezocht en optredens verzorgd. Wij reizen door heel het land markten en braderieën af. U herkent ons misschien wel aan onze auto met ganzen opdruk!

11745625_904478142941030_8601331717259294507_n

Het is altijd erg fijn om het enthousiasme van kinderen én volwassenen te zien. De ganzen houden van de aandacht die ze krijgen en vinden het erg leuk om door een haag van kinderen te lopen!

11891428_925123774209800_6548684572641940873_o

Bruiloften

Dat de ganzen ieder jaar weer bijleren blijkt ook uit het het bezoek aan verschillende bruiloften dit jaar. Nee, niet als gasten, maar als dragers van de ringen naar het altaar! Met de ringen aan een lint losjes om hun nekken waggelen ze richting het aanstaande bruidspaar.

11233798_952089834846527_1575957941215427822_o

Foto gemaakt door Mariet Mons (www.marietmons.nl)

Dit beeld maakt het moment natuurlijk nóg gedenkwaardiger. Zoekt u iets speciaals voor op uw bruiloft? U kunt altijd even informeren.

Vooruitzicht

Ook 2016 beloofd weer een prachtig jaar te worden. Ik noem een aantal momenten om naar uit te kijken:

  • We zijn weer aanwezig bij verschillende bruiloften
  • We zijn weer bij de mooiste braderieën door heel het land
  • We zijn weer aanwezig bij de gezelligste kerstmarkten van Nederland
  • Onze vernieuwde website zal live gaan
  • We zullen nieuwe producten aan onze webwinkel toevoegen

De ganzen en ik wensen u prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Ganzen dragen ringen naar altaar

Een trouwdag is voor ieder één van de mooiste momenten in het leven. Alles aan de dag zal je bijblijven. Toch kan het nóg gedenkwaardiger. De speciaal voor deze gelegenheid getrainde ganzen van de Ganzenhoeder dragen uw trouwringen naar het altaar en maken dit speciale moment nog onvergetelijker! Met de ringen aan een lint losjes om hun nekken waggelen ze richting het aanstaande bruidspaar.

11233798_952089834846527_1575957941215427822_o

Foto gemaakt door Mariet Mons (www.marietmons.nl)

Op weg naar een trouwerij met de ganzen.

Op weg naar een trouwerij met de ganzen.

Foto gemaakt door Mariet Mons (www.marietmons.nl)

Foto gemaakt door Mariet Mons (www.marietmons.nl)

Foto gemaakt door Mariet Mons (www.marietmons.nl)

Foto gemaakt door Mariet Mons (www.marietmons.nl)

Dit beeld maakt het moment natuurlijk nóg gedenkwaardiger. Zoekt u iets speciaals voor op uw bruiloft? U kunt altijd even informeren.

Uitgeblazen ganzeneieren beschilderen

Pasen komt er weer aan, dé tijd om lekker creatief eieren te beschilderen! Erg leuk voor kinderpartijtjes, maar ook als u gewoon creatief bezig wilt zijn! Uitgeblazen ganzeneieren zijn hiervoor ideaal. Groot, wit en schoon. In onze webshop bieden wij de beste kwaliteit ganzeneieren aan.

Net als kippen leggen ganzen een hele hoop eieren. Soms wel 25 per nest! Net als bij kippen kunnen deze eieren worden weggehaald, voordat er een kuiken ontstaat en kan worden uitgebroed. Dit voorkomt dat er té veel ganzenkuikens moeten worden verzorgd. Deze ganzeneieren worden via een klein gaatje uitgeblazen, schoongemaakt en ontsmet conform de richtlijnen van de Europese Unie.

Wilt u nu aan de slag met het beschilderen van ganzeneieren? Neem dan een kijkje in onze webshop, waar u alleen de allerbeste kwaliteit eieren aantreft.  De ganzeneieren zijn vanaf 12 stuks te koop, maar u kunt bij ons ook terecht voor een veelvoud van 12. We leveren aan particulieren maar ook aan scholen en andere organisaties!

 

 

U kunt weer optredens boeken!

Na een vervelende periode van vogelgriep die ons gelukkig niet getroffen heeft, zijn de Ganzenhoeder en zijn ganzen weer klaar om op te treden. Inmiddels zijn er voor 2015 al weer diverse optredens geboekt en de ganzen hebben er zin in!

Zo zijn wij in juni en juli te vinden op de Zuid-Hollandse eilanden, Ameland en Texel. Ook zijn wij weer op diverse voorjaarsfairs aanwezig en is er zelfs alweer een kerstmarkt geboekt! Kom gezellig eens langs!

Wilt u weten wat de Ganzenhoeder precies doet? Eeuwenlang werden ganzen door ganzenhoeders naar de stad gedreven voor de ganzenmarkt. Nu is het drijven van ganzen een unieke vorm van vermaak. De goed verzorgde ganzen lopen zonder problemen door drukke winkelstraten. Ze kunnen uitstekend met kinderen omgaan! Een kerstmarkt, braderie of kasteelfeest. De ganzenhoeder en zijn ganzen voelen zich thuis bij ieder evenement. Speciale klederdracht maakt het plaatje compleet.

Wilt u ook een optreden boeken dan kunt u terecht op ons contactformulier.