De Ganzenhoeder tijdens vogelgriep

Geplaatst in Evenementen, Vogelgriep

De Ganzenhoeder en zijn ganzen kunnen momenteel niet optreden. Er heerst vogelgriep en sinds oktober 2021 gelden er landelijke maatregelen. Dat vinden wij natuurlijk erg jammer, maar het belangrijkste is dat de ganzen kerngezond zijn. Wij houden u op de hoogte als de situatie veranderd.

Vogelgriep in het kort

Vogelgriep is een ziekte bij pluimvee (bijvoorbeeld kippen) en sommige wilde vogelsoorten (zoals zwanen). Vogelgriep is heel besmettelijk voor andere vogels. Bij een uitbraak van vogelgriep stelt de overheid vaak strenge maatregelen in. Vervoersverboden, ophokplicht of afscherming en bij de betreffende pluimveebedrijven vinden ruimingen plaats.

Landelijke maatregelen

Sinds 26 oktober 2021 gelden landelijke maatregelen tegen vogelgriep. Alle commerciële houders moeten hun vogels ophokken en eerder melding maken bij verhoogde sterfte van pluimvee. Alle particuliere houders moeten hun risicovogels afschermen. Het is verboden om locaties met risicovogels te bezoeken, behalve voor bijvoorbeeld dierenartsen en personeel.

Alle pluimveebedrijven moeten hun vogels naar binnen brengen. In bijvoorbeeld een afgesloten schuur of loods. Behalve bedrijven met fazanten en loopvogels. Die moeten hun dieren afschermen.

Particuliere vogelhouders, kinderboerderijen en dierentuinen moeten hun risicovogels weghouden van wilde vogels en -watervogels. En van de uitwerpselen van wilde vogels.

De ganzen van de Ganzenhoeder zijn watervogels en vallen in deze laatste categorie.

Vaccinaties

De overheid staat om verschillende redenen vaccinatie van de dieren momenteel niet toe. Wij zouden dit graag wel willen en hebben deze petitie ondertekend: https://vaccineerhobbyvogels.petities.nl/